Hjärtsäkerheten förbättras i Sveriges 10 största städer
Tillgängligheten till hjärtstartare dygnet runt blir snabbt nu bättre och bättre. Det visar Hjärtuppropets nya analys byggd på färska siffror från Hjärtstartarregistret 1 januari. Det är positiva ökningar nu i 8 av de 10 största städerna/kommunerna.
– Vi är äntligen på rätt väg i Sverige, fler liv räddas nu, säger Stefan Jutterdal en av Hjärtuppropets 18 ambassadörer och själv en av dom som drabbats av hjärtstopp.
Ungefär 6000 svenskar får varje år hjärtstopp utanför sjukhusen och Stefan Jutterdal drabbades för 6 år sedan när han cyklade på Bornholm. Han hamnade på samma sjukhus i Köpenhamn som den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen som föll ihop mitt under en EM-match i fotboll.
– Jag var död men räddades med tur och skicklighet, säger Stefan Jutterdal som nu gläds över att fler och fler kan räddas även om Sverige inte är lika bra som Danmark.
Fler och fler regioner i landet inför systemet med SMS-livräddare men tillgängligheten till hjärtstartare dygnet runt är ibland helt avgörande. Region Skåne är den senaste regionen som anslöt sig 3 januari.
– HLR utbildningen är livsviktig och de frivilliga livräddarna gör en fantastisk insats men behöver förstås hjärtstartare för att rädda människor som drabbats av plötsligt hjärtstopp, säger Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare och själv skåning.
Jönköping är i särklass bäst av landets 10 största städer med en tillgänglighet dygnet runt på 27 procent av registrerade hjärtstartare. Det märkliga är att i Jönköping finns det nästan lika många hjärtstartare som i Malmö med en mer än dubbelt så stor befolkning.
– Det är bara så att det är stora skillnader när det gäller hjärtsäkerheten och Jönköping har till och med fler hjärtstartare än Göteborg, påpekar Björn Jadeland. Eller om man så vill, lika många som Uppsala och Västerås tillsammans!
Strax före jul passerades för första gången 23 000 registrerade hjärtstartare i hela landet – det högsta antalet någonsin.
– Vi behöver fortfarande placera ut många fler dygnet runt tillgängliga hjärtstartare i våra samhällen. Kommunerna har ett stort ansvar och dessutom se till att registrera sina hjärtstartare, säger Björn.
Länk till förra årets analys: https://www.hjartuppropet.se/nyhet/stora-skillnader-i-hjartsakerhet-i-sveriges-tio-storsta-kommuner/