UEFA och Smålands Fotbollförbund sätter fokus på hjärtsäkerheten
Nästan hälften av de föreningsdrivna fotbollsanläggningarna i Småland saknar hjärtstartare. Alltför få har dessutom en tillgänglig hjärtstartare utomhus dygnet runt. Det visar den analys som Smålands Fotbollförbund har gjort i samarbete med Hjärtuppropet.
– Det är ju egentligen självklart att alla fotbollsanläggningar bör ha en tillgänglig hjärtstartare, säger Thomas Ravelli, en av 18 ambassadörer för Hjärtuppropet. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst oavsett ålder.
Småland är ett av de tre största fotbollsdistrikten i landet men bara 54 procent (107 av 197) av de föreningsdrivna anläggningarna har en hjärtstartare.
– Vi inser att det finns mycket kvar att förbättra när det gäller hjärtsäkerheten och det gäller givetvis all svensk idrott, säger Conny Nilsson, distriktschef på Smålands Fotbollförbund.
Just nu pågår fotbolls-EM i Tyskland och med i Danmarks landslag finns återigen Christian Eriksen. För tre år sedan drabbades han av ett hjärtstopp mitt under en pågående EM-match. Det som då hände i Parken i Köpenhamn ökade medvetenheten och mycket positivt har hänt sedan dess. UEFA lanserade nyligen en stor kampanj som uppmanar alla att lära sig HLR – alltså hjärt-lungräddning.
– UEFA:s kampanj är jättebra men fotbollen är vår största folkrörelse i Sverige och vi i Hjärtuppropet uppmanar alla att engagera sig, säger Thomas Ravelli. Förbund, föreningar samt föräldrar. Tillsammans kan vi rädda fler liv.
I Sverige drabbas ca 6000 människor varje år av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusen. Bara ca 12 procent överlever. Tillgången till en hjärtstartare kan vara skillnaden på liv eller död.
– Jag vet, säger Thomas Ravelli. Sommaren 2022 var jag själv med och räddade livet på en man som hade drabbats av plötsligt hjärtstopp. Vi använde då min hjärtstartare som jag har placerad utomhus på vårt hus.
Thomas Ravelli, Foto Tommy Holl
Kartläggningen av de föreningsdrivna fotbollsanläggningarna i Småland visar också att många befintliga hjärtstartare inte är tillgängliga dygnet runt. 55 föreningar (28 procent) uppger visserligen att deras hjärtstartare är tillgänglig men erfarenheten visar att det kan vara lite av en ”glädjesiffra”. Ofta sitter hjärtstartaren ändå inlåst kvälls- och nattetid.
– Vi i Småland uppmanar nu alla andra fotbollsdistrikt i landet att göra som vi, säger Conny Nilsson. Det är dessutom oerhört viktigt att vi gör gemensamma satsningar inom fotbollen så att fler utbildar sig i HLR.
– Fotboll är en lagsport och jag är helt övertygad om att vi tillsammans kan rädda fler liv, tillägger Thomas Ravelli. Vi i Hjärtuppropet gläds åt Smålands Fotbollförbunds engagemang.
Fotnot 1: I Småland finns 252 föreningsdrivna fotbollsanläggningar. Svarsfrekvensen i förbundets kartläggning är 75 procent (197 av 252). En anledning är att många föreningar på mindre orter är inaktiva.
Fotnot 2: UEFA:s kampanj ”GET TRAINED SAVE LIVES” lanserades i våras med bl Erling Haaland som frontfigur. Kampanjen är ett samarbete mellan UEFA och ERC för att öka medvetenheten om HLR så vi kan rädda fler liv tillsammans.
Presskontakt
Niklas Waldenström
niklas.waldenstrom@hjartuppropet.se
+46707742345
www.hjartuppropet.se