Ambassadör Hasse" Kvinnaböske" Andersson invigde Lomma Kommuns dygnet runt tillgängliga Hjärtstartare!
Lomma kommun har nu placerat ut 22 hjärtstartare så att de finns tillgängliga dygnet runt sedan Lomma tog över stafettpinnen från Trelleborg 16 April, 2024. Lomma passade stafetthjärtat vidare till Kävlinge kommun som kommer att påbörja sitt arbete med hjärtsäkerheten i kommunen.
– Ett fantastiskt initiativ av Lomma och roligt att Kävlinge tar emot hjärtat så att fler människor kan få tillgång till dygnet runt-tillgängliga hjärtstartare, säger ambassadör Hasse ”Kvinnaböske” Andersson
Trelleborg var först, sedan kom Lomma och nu tar Kävlinge över Hjärtat. Idén med att passa Hjärtat vidare till de närliggande kommunerna kommer från Trelleborg från början. Hjärtuppropet hjälper kommuner med rådgivning för att de ska kunna uppnå så optimal hjärtsäkerhet som är möjligt.
– Vi är väldigt glada och stolta över jobbet Lomma har gjort med sin hjärtsäkerhet och att de skickar vidare hjärtat till Kävlinge. Vi hoppas nu att fler kommuner inspireras och vill göra samma sak, säger initiativtagaren Björn Jadeland.
Lomma kommun har nu placerat ut 22 st hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt. Alltså 63% av Lomma kommuns ägda hjärtstartare är nu tillgängliga dygnet runt. Målet är 35 hjärtstartare. De är placerade i skåp som är övervakade, larmade och försäkrade. Totalt (Lomma kommun och privatägda) finns nu 73 st hjärtstartare varav 41 är tillgängliga dygnet runt, alltså 56% är tillgängliga dygnet runt.
– Vår ambition är att du inte ska ha längre än 500 meter till en hjärtstatare när du befinner dig i kommunens tätorter, med tillgängliga hjärtstartare vid våra badplatser. Målet är att ha 35 publika hjärtstartare på plats, säger Magnus Ydmark, kommundirektör i Lomma kommun.
Hitta din närmsta hjärtstartare i Lomma kommun
Kommunens alla hjärtstartare, både offentliga och privata, registreras och syns i Hjärtstartarregistret som du hittar på hjartstartarregistret.se. Där ser du om hjärtstartaren finns tillgänglig utomhus eller inomhus.
Kävlinge ska nu tillsammans med Hjärtuppropet påbörja arbetet med att förbättra kommunens hjärtsäkerhet.
– Det finns en hel del hjärtstartare runt om i vår kommun men alla är inte registrerade och långt ifrån alla är tillgängliga dygnet runt. Detta kommer vi att se över nu när vi är en del i Hjärtuppropet, berättar Johan Douglies, ordförande i Arbetsliv och Fritidsnämnden på Kävlinge kommun
Kävlinge är nu den tredje kommunen i Skåne som tar emot stafetthjärtat och fler kommuner står på kö för framtiden.
Presskontakt
Niklas Waldenström, Projektledare
niklas.waldenstrom@hjartuppropet.se
0707 – 74 23 45