Bäst i Sverige på hjärtsäkerhet på Alla hjärtans dag

I dag firas Alla Hjärtans Dag och med fokus på hjärtsäkerhet firas det extra i tre kommuner i Bohuslän. 730 000 kronor har investerats i nya hjärtstatare och alla 35 sitter nu utomhus i Stenungssunds, Tjörn och Orust kommuner.

– Vi beslöt att bli bäst i Sverige när det gäller antalet hjärtstartare per capita och nu är vi där, säger en glad Tommy Witedal som driver välgörenhetsprojektet ”Glädjeresan”.

Det var Lasse Kronér som för många år sedan tog initiativet till ”Glädjeresan” och Lasse var själv med när de allra första hjärtstartarna installerades i oktober. Samtidigt togs beslut på att alla skulle placeras utomhus – tillgängliga för alla.

– Vi har fått många propåer och glädjande mycket positiva reaktioner, berättar Tommy Witedal. Nu utmanar vi resten av Sverige – det finns ju 287 kommuner till!

Hjärtuppropet har stöttat initiativet under resans gång och förutom Lasse Kronér har en annan ambassadör engagerat sig, sportkommentatorn Staffan Lindeborg.

– Det här är public service på riktigt och idén kom direkt när jag ringde Lasse för ett år sedan för att erbjuda honom att bli en av Hjärtuppropets 18 ambassadörer, säger Staffan Lindeborg.

Antalet tillgängliga hjärtstartare har nu ökat med ca 42 procent i de tre kommunerna och totalt finns nu ca 240 st när alla registrerats i Hjärtstatarregistret. Men många finns fortfarande placerade inomhus sedan tidigare. 

– Vi hoppas att fler nu gör dom tillgängliga och placera dom utomhus, påpekar Tommy Witedal.