Göteborg 2022 09 22. Foto: Tommy Holl

Hjärtuppropet hyllar livräddarna Anna och Ravelli

Det blev dramatik när Thomas Ravelli och Anna Windevall  – av en slump träffades för första gången i Mölnlycke där båda bor inte långt ifrån varandra.

– Jag hade påbörjat en hjärt- lungräddning i ett hus när Thomas plötsligt kom springandes med en hjärtstartare och hjälpte till, berättar Anna.

Tillsammans lyckades Anna och Thomas rädda livet på en man som hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp.

– Deras agerande var föredömligt och vi i Hjärtuppropet vill hylla och uppmärksamma deras insats, säger Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare.

Hjärtuppropet skänker en hjärtstartare till Anna/Thomas som dom själva placerar efter eget beslut någonstans i Mölnlycke, en stadsdel utanför Göteborg.

– Det var underbart att dagen efter få höra att mannen hade klarat sig, säger Thomas Ravelli.

– Absolut men det blev ett trauma även för oss förstås och jag var faktiskt trött en vecka efteråt, minns Anna Windevall, civilingenjör och  f d elitorienterare.

Anna var på besök i huset där det inträffade för att hämta sin son på ett barnkalas. Thomas passerade av en tillfällighet huset när han hörde rop efter en hjärtstartare.

– Tillsammans kan vi rädda liv om fler lär sig HLR och med fler hjärtstartare utplacerade i vårt samhälle, säger Björn Jadeland.  Det är det Hjärtuppropet handlar om.