Exklusiv intervju med landslagsläkaren Morten Boesen som räddade livet på den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen för ett år sedan

Den 12 juni förra året drabbades Christian Eriksen av ett hjärtstopp på Parken i Köpenhamn mitt under EM-matchen i fotboll Danmark mot Finland. Matchen avbröts, den danske landslagsläkaren Morten Boesen sprang in på planen och gav Christian ”hjärtmassage”. Tack vare det och att en hjärtstartare blixtsnabbt fanns på plats så kunde Morten rädda livet på Christian.

Mer än en miljard TV-tittare såg dramat live och en av dom var f d ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland. Det blev en ”väckarklocka” och Björn tog initiativ till Hjärtuppropet som lanserades i våras. För första gången berättar nu den danske läkaren om händelsen och sina erfarenheter i ett samtal med Björn och en av Hjärtuppropets 18 ambassadörer, sportkommentatorn Staffan Lindeborg.

-Det här tv-bandade samtalet med Morten är ett sätt för Hjärtuppropet att uppmärksamma plötsliga hjärtstopp och varför fler behöver lära sig hjärt- lungräddning, säger Björn Jadeland.

Hjärtuppropet har som syfte att bl a öka medvetenheten och kunskapen kring plötsliga hjärtstopp och det görs nu med hjälp av Morten och hans erfarenhet. I Sverige drabbas ca 6000 personer av plötsliga hjärtstopp varje år – utanför sjukhusen – men bara ca 600 överlever. Hjärtuppropets huvudsyfte är att fler ska lära sig HLR, att vi behöver fler hjärtstartare och att dom ska finnas tillgängliga för alla.

Den här exklusiva Intervjun publiceras kl 06.00 torsdag 9 juni på www.hjartuppropet.se