Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och Trelleborg skänker kärlek till Lomma!

Nu är Trelleborgs kommuns nya hjärtstartare officiellt invigda! Det skedde tidigare igår på Rådhustorget i Trelleborg när ambassadör för Hjärtuppropet Hasse ”Kvinnaböske” Andersson klippte bandet tillsammans med Gisela Öst, kommundirektör i Trelleborgs kommun, och Ricardo Klemensson, fastighetschef på det kommunala fastighetsbolaget TrelleborgsHem. 

Jörgen Flink, ledningsstrateg och en av initiativtagarna till att satsa på fler tillgängliga hjärtstartare i Trelleborgs kommun inledde invigningen med att säga att Trelleborgs kommun ligger i framkant inom detta område efter att det kommunala bolaget TrelleborgsHem installerat nya hjärtstartare på sina fastigheter i vintras.

– Nu finns det cirka sextio hjärtstartare utomhus runtom i Trelleborg och dessa är tillgängliga för alla dygnet runt. Det betyder också att centrala Trelleborg är ett av de områden i Sverige som har tätast mellan varje hjärtstartare, sa Jörgen Flink. 

Ambassadör Hasse Andersson, tackade Trelleborg för att kommunen går i bräschen för fler tillgängliga hjärtstartare dygnet runt. 

– Jag är stolt att Skåne tar ledningen när det gäller tillgängliga hjärtstartare, säger Hasse. Nu hoppas jag att fler kommuner i Skåne vaknar och tar ansvar med sin hjärtsäkerhet! Väldigt glädjande att Lomma tar emot hjärtat från Trelleborg som en symbolisk stafettpinne. Vilken kommun kommer efter Lomma? Avslutar Hasse Andersson

Lomma kommun kommer nu att påbörja sitt arbete med förbättrad hjärtsäkerhet

Hjärtstartarna placerade på TrelleborgsHems fastigheter utomhus

TrelleborgsHems hjärtstartare är placerade utomhus på deras fastigheter. På så sätt kan fler än deras hyresgäster få tillgång till hjärtstartarna. 

– Vi vill jobba med trygghet för våra hyresgäster, sa Ricardo Klemensson. 70% av alla hjärtstopp sker i hemmet och då känns det självklart för oss att placera tillgängliga hjärtstartare för våra hyresgäster! 

Som tidigare akutsjuksköterska vet kommundirektör Gisela Öst, hur viktigt det är att snabbt ha tillgång till en hjärtstartare för att kunna rädda liv. 

– Varje sekund räknas! Säger Gisela. 

Trelleborg skickar vidare hjärtat med kärlek och omsorg till Lomma

Gisela Öst vill också att fler kommuner och regioner krokar arm med Trelleborgs kommun för att kunna satsa på fler hjärtstartare i samhället.  

– Det är tillsammans med andra aktörer som vi kan göra det här arbetet möjligt, menade Gisela Öst. 

Samtidigt passade hon på att överlämna ett stort hjärta till Sofia Barnell, enhetschef på teknik- och fastighetsavdelningen i Lomma kommun, som tar över den symboliska stafettpinnen för arbetet med att göra fler hjärtstartare tillgängliga för alla. 

Därefter berättade initiativtagare Björn Jadeland och projektledare Niklas Waldenström om initiativet Hjärtuppropet som arbetar för att fler ska lära sig hjärt- och lungräddning och för att fler hjärtstartare ska finnas tillgängliga i samhället, dygnet runt. 

– Av 6 000 personer som får hjärtstopp varje år är det endast 600 som överlever, men om alla hjälps åt är chanserna större att fler överlever, sa Björn Jadeland. Nu hoppas vi alla att fler kommuner i Skåne följer Trelleborgs goda exempel avslutar Björn. 

                                                 

Fakta: 

I vintras installerade det kommunala fastighetsbolaget TrelleborgsHem 30 nya hjärtstartare på alla sina fastigheter utomhus. Det innebär att det numera finns cirka 60 hjärtstartare utomhus i hela Trelleborgs kommun – tillgängliga dygnet runt. Det betyder också att centrala Trelleborg är ett av de hjärtstartartätaste områdena i Sverige. 

I Trelleborg med ca 45 000 invånare fanns vid årsskiftet 66 hjärtstartare placerade utomhus av 108 totalt. 61% av alla Trelleborgs hjärtstartare är tillgängliga dygnet runt vilket är den högsta siffran i Sverige som Hjärtuppropet känner till. Det är fler än vad Helsingborg, Lund och Landskrona hade tillsammans med sina 326 000 invånare.

 

Fotograf/Källa: Niclas Ingvarsson