Blåljuspersonal visar hjärt- och lungräddning i periodpausen under ishockeymatchen i SHL den 15 oktober 2022 i Jönköping.

Hemmaseger i Jönköping för HV och Hjärtstartardagen

Det blev stor uppmärksamhet och fokus på HLR-utbildning samt härtstartare när Region Jönköping och Räddningstjänsten i Jönköping i samarbete med Hjärtuppropet uppmärksammade ”Hjärtstartardagen” i helgen.

– Vi är verkligen nöjda och hade många medarbetare på plats även om vi tappade ett tiotal personer eftersom Brandstyrkan fick ett larm i början på hockeymatchen, säger Kenneth Axelsson, ansvarig på Räddningstjänsten i Jönköping.

Hjärtuppropets Ambassadör Staffan Lindeborg introducerade HLR-aktiviteterna som följde direkt på första perioden i SHL-matchen HV 71-Brynäs (HV vann sedan i förlängningen) i Husqvarna Garden Arena, Jönköping.

– Varje sekund är viktig och vi måste träna HLR, sa Petronella Blondell från Region Jönköping där hon har ansvaret för länets alla sms-ivräddare, när hon intervjuades i TV-studion i andra periodpausen.

Region Jönköping är den senaste regionen i landet som anslöt sig för ett år sedan till sms-livräddarna och efter ett år har länet redan fler än 5000 frivilliga som kan larmas ut vid plötsliga hjärtstopp.

– Det är jätteroligt, det här är en otrolig engagerad region, säger Petronella Blondell som också jobbar som sjuksköterska.

Hjärtuppropet vill att alla regioner i Sverige ansluter sig till systemet med sms-livräddare och uppmanar Sveriges alla politiker på alla nivåer att snabbt tänka till.

– Ansvaret ligger på regionerna och vi hoppas att fler som i Jönköping, sprider kunskapen om HLR och ökar medvetenheten om hjärtstopp eftersom vi tillsammans kan rädda fler liv, säger Niklas Waldenström, Hjärtuppropets projektledare.