Hjärtuppropet utser ny ambassadör efter Börje Salming

Börje Salming var en av de allra första att tacka ja till att bli en av arton ambassadörer för Hjärtuppropet, men hans plats har stått tom sedan Börje avled i oktober förra året. Ny ambassadör efter Börje blir nu Stefan Jutterdal som själv räddades till livet efter dramatiska omständigheter.

Jag är stolt och hedrad att få bli ambassadör, säger Stefan Jutterdal, fd ordförande för Fysioterapeuterna i Sverige och med tidigare erfarenhet som sjukhusdirektör i Oskarshamn.

– Jag har en speciell erfarenhet av plötsligt hjärtstopp som nog ingen av ambassadörerna har, jag var död men blev räddad tillbaka till livet.

Hjärtuppropet, som lanserades i mars 2021, började samarbeta med Stefan redan förra året och har bland annat medverkat på samma symposium. Stefan Jutterdal talar ofta om sina erfarenheter av det hjärtstopp han drabbades av på Bornholm en sensommardag 2017 och driver dessutom en blogg i ämnet. Strax före jul var han i Riksdagen och delgav inbjudna ledamöter sina erfarenheter och hur fler liv kan räddas i Sverige. 

– Jag hamnade på samma sjukhus i Köpenhamn som den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen och jag är oerhört tacksam för den vård jag fick där, säger Stefan Jutterdal. Men det som avgjorde att jag överlevde var att min fru omedelbart gjorde hjärt-lungräddning på mig och att fler hjälpte till innan en helikopter flög mig till Köpenhamn.

Stefan Jutterdal har engagerat sig på olika sätt under många år och Hjärtuppropet behövde inte övertala honom att bli ambassadör.

– Stefan har en fantastisk kompetens och är sedan länge en inspirerande tillgång för oss i vårt arbete att tex att öka tillgängligheten till hjärtstartare dygnet runt, säger Niklas Waldenström, projektledare för Hjärtuppropet.

– Vi är otroligt glada för att Stefan nu gör Carola, Lasse Kroner, Thomas Ravelli, Sarah Sjöström med flera sällskap som ambassadör, tillsammans kan vi rädda fler liv, säger Niklas Waldenström.

 

 

Stefan Jutterdal ambassadör
+46706249895

Mediakontakt
Niklas Waldenström
0707 – 74 23 45
niklas.waldenstrom@hjartuppropet.se