Hjärtuppropets ambassadör Hasse Kvinnaböske ”Jag tar hjärtstartaren med mig in i himlen”

Artisten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson medverkade i Guldkanalen i dag och berättade om sitt engagemang som ambassadör för Hjärtuppropet.

– Vi kan alla hjälpas åt att rädda fler liv och jag sätter bl a nu en hjärtstartare
utomhus på mitt hus så att den är tillgänglig för alla, berättade Hasse.

Hasse Andersson är en av Sveriges populäraste artister med hits som tex ”Guld och Gröna Skogar” och Änglahund – ”Får man ta hunden med sig in i himlen”.

Jag tror jag tar hjärtstartaren med mig in i himlen, sa Hasse och skrattade på sitt smittsamma sätt.

Hjärtuppropets initiativtagare Björn Jadeland medverkade också i morgonprogrammet i Guldkanalen och han bor liksom Hasse i Skåne. Men Region Skåne är fortfarande inte anslutet till SMS-livräddarsystemet.

– Det är helt galet, sa Hasse Andersson.

Hjärtuppropet har tidigare uppmärksammat detta och redan före valet i höstas uppmanades alla Sveriges politiker på alla nivåer att tänka till och göra det snabbt.

– 11 regioner i Sverige har anslutit sig till systemet med SMS-livräddare med inte Region Skåne, berättade Björn Jadeland, i Skåne har vi inte tillgång till SMS-livräddare när någon drabbas av hjärtstopp.

– Det är mycket mycket märkligt, påpekade Hasse Andersson.

Hjärtuppropets tre huvudsyften för att rädda fler liv är att fler behöver lära sig hjärt- lungräddning, att vi behöver fler hjärtstartare i samhället och att de ska vara tillgängliga för alla.

– Vi har 6000 hjärtstopp utanför sjukhusen varje år men 5 400 dör, bara en tiondel överlever, berättade Björn Jadeland.

 

Lyssna här!