Hjärtuppropets egen Niklas Waldenström i Bohusläningen

 

Bohusläningen har träffat Niklas Waldenström för att prata om Hjärtuppropet och Niklas väg in i ett brinnande engagemang för ett Sverige med bättre beredskap att rädda fler liv vid plötsligt hjärtstopp. Men även om Nilklas bakgrund och stora intresse för sport, i synnerhet pingis.

I sociala medier syns han ofta tillsammans med legendarerna J-O Waldner, Jörgen Persson och Mikael Appelgren, och bordtennis har alltid varit en betydande del av Niklas Waldenströms liv. Men nu har Skredsvikssonen hittat en ny drivkraft genom Hjärtuppropet.

– Det var självklart att gå all in, säger han.

40 000 åskådare på Parken i Köpenhamn och närmare en miljard tv-tittare höll andan när fotbollsspelaren Christian Eriksen kollapsade mitt under EM-premiären mellan Danmark och Finland den 12 juni 2021. Återupplivningsförsöken höll på i vad som kändes som en evighet, men till slut kom beskedet att han var vid medvetande. Sjukvårdspersonalen hade räddat hans liv.

Händelsen är upprinnelsen till initiativet Hjärtuppropet och som startades av den förre ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland, som satt hemma framför tv:n.

– Det var inte en händelse som var unik för honom, men det var unikt att en miljard såg det, säger Niklas Waldenström, som sedan i höstas är projektledare för Hjärtuppropet.

Den som tog kontakt med Niklas var den förre SVT-kommentatorn Staffan Lindeborg, en av Hjärtuppropets förgrundsfigurer och som miste sin pappa i ett hjärtstopp. Niklas reagerade starkt när han fick bakgrunden presenterad för sig: Av de 6 000 som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever bara en tiondel. Och att chansen att överleva ett hjärtstopp ökar markant om något görs inom 180 sekunder, medan väntan på ambulans oftast blir betydligt längre än så.

– Det fick mig att haja till, och jag kände bara att det här måste vi kunna ändra på. Frustrationen blev drivande.

Läs hela artikeln (som prenumerant)  här

 

Göteborg 2022 12 09, Thomas Ravelli överlämnar 94:a tröjan till som köpte den på auktion till förmån för Glädjeresans satsning på hjärtsäkerhet i Bohuslän.