50-årige Björn från Lomma – mannen bakom Hjärtuppropet

Det är ingen tillfällighet att ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland från Lomma utanför Malmö är mannen bakom Hjärtuppropet som lanseras om några dagar. Sedan drygt 15 år tillbaka har Björn varit med och utbildat tiotusentals människor i hjärt-lungräddning. 

– Jag tänker ofta på en dramatisk händelse någon gång 2006. Vi kom med ambulansen för att hämta en man i min ålder i Malmö. Han hade fått hjärtstopp. Hans fru hade gjort HLR och vi fick i gång hjärtrytmen tack vare den hjärtstartare som vi hade med oss. 
– När vi bar ut den drabbade till ambulansen stod hans fru med parets 5-åring i famnen och jag glömmer aldrig pojkens fråga till mig: Kommer pappa hem ikväll …? 

Björn Jadeland började att jobba som ambulanssjuksköterska redan på slutet av 90-talet. Björn har förstås – som många andra kollegor – upplevt tragedier på nära håll. 

– Den gången tänkte jag att det lika väl kunde ha varit jag. Jag var i samma ålder med familj och små barn. Tyvärr är verkligheten sådan att när ambulansen kommer är det ofta för sent att rädda liv när någon drabbats av ett hjärtstopp. Därför måste fler utbildas i HLR och vi behöver fler hjärtstartare i vårt land. 

För tio år sedan började Björn att fokusera på utbildningsbehovet och är sedan länge huvudinstruktör i HLR-rådet – en stiftelse.  Han började jobba i Lommaföretaget ViaMedici men tidigt 2019 strax innan pandemin bröt ut sålde han företaget. 

– Min tanke var att ta det lugnt och njuta av livet men efter ett tag insåg jag att det är det här jag kan och brinner för. Vi måste hjälpas åt – tillsammans – att rädda fler liv. 

Enligt den statistik som finns drabbas ungefär 6000 människor utanför vården varje år av hjärtstopp i Sverige. Dessvärre är det bara cirka 600 som överlever. En av tio drabbade! 

– Det handlar om två saker, säger Björn Jadeland. För att överleva ett plötsligt hjärtstopp krävs att någon inom en minut påbörjar hjärt-lungräddning och att en hjärtstartare används inom tre minuter. Då ökar chanserna att den som drabbats överlever. 

Miljarder människor upplevde sommaren 2021 ett plötsligt hjärtstopp i direktsänd TV när Danmark spelade en EM-match i fotboll i Parken i Köpenhamn. Den gången var det landslagsspelaren Christian Eriksen som drabbades och räddades under dramatiska omständigheter.  

– Jag är så fantastiskt glad att vi på så kort tid fått så många att engagera sig i Hjärtuppropet. Vi har nu 18 ambassadörer klara och de allra flesta har redan fått sin utbildning av mig, berättar Björn Jadeland. 

Hjärtuppropet lanseras måndagen den 28 mars i samband med en pressträff i Stockholm där ett par av ambassadörerna gör Björn sällskap. 

– Bland ambassadörerna finns några av landets främsta artister, idrottare och tv-personligheter, avslöjar Björn. Nu drar vi igång Hjärtuppropet tillsammans! 

 

Björn Jadeland – Initiativtagare till Hjärtuppropet                                                                      Ambulanssjuksköterska, huvudinstruktör i HLR-rådet