Premiär för Glädjeresan! ”Vi ska bli bäst i Sverige”

Glädjeresan som är ”Hjärtvänlig partner” till Hjärtuppropet placerade idag ut sina första hjärtstartare i Stenungsund och Henån!

Målsättningen är att göra Tjörn, Orust och Stenungsund bäst i Sverige när det gäller hjärtstartare per capita.

 – Det är en glädjens dag för oss alla, sa Lasse Kroner som klippte bandet när den första hjärtstartaren togs i bruk på Sandbergs Plats mitt i Stenungsund samtidigt som P4 Göteborg var med och direktsände.

Lasse Kroner är huvudpersonen bakom det privata initiativet Glädjeresan som nyligen samlade in 730 100 kronor. Men han är också en av Hjärtuppropets 18 ambassadörer.

– När jag ringde min vän Lasse i våras och erbjöd honom att bli ambassadör hade han direkt idèn att Glädjeresan i år skulle använda insamlade pengar till hjärtstartare, berättar Staffan Lindeborg som också medverkade i egenskap av ambassadör.

Kroner var med och startade Glädjeresan redan 1999 och i år blev det rekord i insamlade medel efter två auktioner i Henån respektive Hotell Stenungsbaden. Under dagen klippte Lasse också bandet till en utomhusplacerad hjärtstartare på hamntorget i Henån.

– Vi inom Hjärtuppropet hjälper till och samtidigt som antalet hjärtstartare nu ökar i de tre kommunerna försöker vi också att se till att redan befintliga placeras utomhus så att de blir tillgängliga för alla, säger Björn Jadeland som är initiativtagare till Hjärtuppropet.

Det bor cirka 57 000 människor i de tre kommunerna men sommartid tredubblas ibland befolkningen på öarna Tjörn och Orust.

– Vi inom Glädjeresan är tävlingsmänniskor och vi vill bli bäst i Sverige, vi utmanar nu övriga Sverige! säger Tommy Witedal som ingår i ledningsgruppen.

Hjärtuppropets tre huvudsyften är att fler måste lära sig hjärt- och lungräddning, att vi behöver fler hjärtstartare och att de ska vara tillgängliga för alla.

 

Se inslag från invigningen här!