Pressmeddelande efter direktsänd presskonferens Hjärtuppropet

Idag lanserades officiellt Hjärtuppropet med en presskonferens som direktsändes från Profilhotels Riddargatan i Stockholm. På plats var förstås initiativtagaren och ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland samt tre av de 18 ambassadörerna – Thomas Ravelli, Staffan Lindeborg och Kristina Alsèr

– Vi inom Hjärtuppropet är så oerhört stolta och glada för det engagemang som alla våra ambassadörer visar och nu ska vi verkligen försöka tillsammans rädda liv, säger Björn Jadeland

Hjärtuppropet har tre huvudsyften och det är att fler behöver utbilda sig i hjärt- och lungräddning, att vi behöver fler hjärtstartare ute i samhället och att vi tillsammans ökar tillgängligheten till de hjärtstartare som redan är utplacerade.

– För mig var det en självklarhet att bli ambassadör när jag fick frågan, säger Kristina Alsèr, tidigare landshövding i Växjö. Min man Janne drabbades av ett hjärtstopp för ett antal år sedan men överlevde tack vare kunskapen om HLR och en hjärtstartare. Han mår bra idag och vi känner tacksamhet till livet.

Varje år drabbas ca 6000 människor av ett plötsligt hjärtstopp i vårt land utanför sjukhus men bara ca 600 överlever:

– När det händer är det bråttom. Inom en minut bör HLR startas och om en hjärtstartare är på plats inom tre minuter ökar möjligheterna att rädda ett liv, påpekar Björn Jadeland

En annan ambassadör är Thomas Ravelli och på presskonferensen fokuserade han om varje människas eget ansvar.

– Att rädda en annan människas liv är oerhört viktigt och utbildningen i HLR är jätteviktig, sa Thomas Ravelli.

Thomas Ravelli är den ende som vunnit både ”Mästarnas Mästare” och ”Superstars” men det var först när han skulle vara med i ”Let,s Dance” som det upptäcktes att Thomas hade problem med hjärtrytmen. I höstas opererades Thomas och har nu börjat återhämta sig.

Hjärtuppropet vill på olika sätt påverka allas vår medvenhet om vikten av att utbilda sig och att så många hjärtstartare som möjligt registreras och blir tillgängliga dygnet runt.

– Vi ser i det officiella hjärtstartarregistret att ca 20 000 hjärtstartare är registrerade men mörkertalet är stort, säger Björn Jadeland. Det finns förmodligen dubbelt så många men ingen vet var mer än innehavaren!

Länk till presskonferensen: https://youtu.be/KaPR4cyexh4?t=900

För mer information: www.hjartuppropet.se 

Facebook: @hjärtuppropet

Instagram: @_hjärtuppropet

Linkedin: @hjärtuppropet

#hjärtuppropet