Foto: Andreas Claesson
Chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp är mycket större om det inträffar i samband med idrottande. Det visar en ny avhandling vid Göteborgs Universitet. -”Vi har möjlighet att öka överlevnaden ytterligare om fler idrottsanläggningar blir utrustade med publika hjärtstartare och om fler vet hur man utför HLR och kan använda hjärtstartaren”, säger Matilda Frisk Torell, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och hjärtläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Cirka 6000 personer drabbas varje år av hjärtstopp utanför sjukhus och överlevnaden har nu ökat till 12 procent. Men Matildas forskning visar att bland de ca 400 idrottsrelaterade hjärtstoppen var överlevnaden hos män närmare 50 procent.
– Det här är viktiga och positiva nyheter, säger Tomas Ravelli som är en av Hjärtuppropets 18 ambassadörer. Matildas forskning visar att vi är bra på att göra HLR på idrottsanläggningarna men det finns en stor förbättringspotential.
Forskningen visar alltså att chansen att överleva är större om hjärtstoppet inträffar på en idrottsanläggning. Men långt ifrån alla har en hjärtstartare.
Hjärtuppropet presenterade t.ex. i somras Smålands Fotbollsförbunds kartläggning som visade att drygt 40 procent av de föreningsägda idrottsanläggningarna i distriktet saknade en hjärtstartare
– Hjärtuppropet har tre syften och självklart ska det finnas en hjärtstartare på varje idrottsanläggning, säger Tomas Ravelli som också betonar vikten av att så många som möjligt är tillgängliga dygnet runt.
Thomas Ravelli ambassadör Hjärtuppropet
Länk till avhandling:
Avhandlingen finns publicerad via följande länk: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/82300
Kontakt:
Niklas Waldenström
Projektledare
niklas.waldenstrom@hjartuppropet.se
Matilda Frisk Torell
Hjärtläkare, doktorand vid medicinska institutionen Göteborgs Universitet
Mail: matilda.frisk.torell@vgregion.se
Telefon: 070-8520108