Mölnlycke 2022-08-30, Thomas Ravelli med sin hjärtstartare som alltid finns i hallen. Här med Anna Windevall. Foto Tommy Höll.

Förr räddade fotbollsmålvakten Thomas Ravelli straffar - numera räddar han liv som Hjärtuppropets Ambassadör

Thomas Ravelli, en av 18 Ambassadörer för Hjärtuppropet, räddade i söndags tillsammans med Anna Windevall livet på en man som hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp.

– När vi fick beskedet i måndags att mannen hade överlevt, blev vi oerhört glada säger Thomas Ravelli. Slumpen är nog ingen tillfällighet trots allt.

Det var första gången Thomas och Anna Windevall träffades även om de bor ganska nära varandra i Mölnlycke utanför Göteborg. Av en tillfällighet var båda på plats där det hände.

– Det var många dramatiska minuter, jag inledde hjärt- och lungräddning när Thomas kom förbi och sedan såg han till att vi kunde använda den hjärtstartare han hade hemma, berättar Anna Windevall.

Thomas Ravelli som är en av Hjärtuppropets 18 ambassadörer gick själv en HLR-utbildning i våras. Hjärtuppropets syfte är att vi tillsammans kan rädda fler liv eftersom bara ca 600 av de 6000 människor som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp – utanför sjukhus – överlever.

– Jag var ute och promenerade men gick en annan väg än vanligt i söndags när jag plötsligt hörde någon som skrek att de behövde en hjärtstartare, berättar Thomas Ravelli.

Anna Windevall, tidigare elitorienterare i många år, kom strax före Thomas till platsen för att hämta sin 6-årige son på ett barnkalas. Anna gick själv en utbildning i april på sitt jobb och hade laddat ner appen ”Rädda Hjärtat” i sin mobil vilken hjälper en att hitta närmsta hjärtstartare.

– Utan Thomas hade vi nog inte fått tag på en hjärtstartare. Skolor och liknande var ju stängda i söndags och deras hjärtstartare var ju inte tillgängliga, berättar Anna.

Hjärtuppropets syfte är att fler behöver utbilda sig, att vi behöver fler hjärtstartare i samhället och att de ska vara tillgängliga för alla. Thomas är en av 18 ambassadörer tillsammans med bl a Carola, Sarah Sjöström, Hasse Kvinnaböske, Svennis Eriksson m fl.

– Vi fick en bild från mannen i går. Han heter Pentti och återhämtar sig på sjukhus nu, berättar Anna. Han är förstås tacksam för vad vi gjorde innan ambulansen kom.