I höstas slog ”Glädjeresan” rekord och nu finns 730 100 kronor som helt och hållet används för att köpa in hjärtstartare och skåp för utomhusplacering. 

Tre kommuner i Bohuslän utmanar resten av Sverige

Hjärtuppropets ambassadör Lasse Kronér kläckte idén direkt när TV- och ambassadörskollegan Staffan Lindeborg ringde honom första gången för ett år sedan. Nu pågår det intensiva arbetet med att göra de tre kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust bäst i Sverige på hjärtsäkerhet. 

– Vi ska i det här området ha flest hjärtstartare per capita i Sverige och de ska dessutom till stor del vara tillgängliga dygnet runt, säger Lasse Kronér. Nu utmanar vi resten av Sveriges 290 kommuner! 

 Den folkkäre TV-programledaren Lasse Kronér är inte bara ambassadör utan han ingår också i ledningsgruppen för projektet ”Glädjeresan” som i fler än 20 år samlat in pengar till välgörenhet i Göteborg. 2021 så startade Glädjeresan i ”STO-regionen” på västkusten. I höstas slog ”Glädjeresan” rekord och nu finns 730 100 kronor som helt och hållet används för att köpa in hjärtstartare och skåp för utomhusplacering. 

Lasse Kronér och Staffan Lindeborg vid invigningen av de första hjärtstartarna i oktober i centrala Stenungsund.

Vi satte ut de två första hjärtstartarna 25 oktober i samband med en presskonferens och nu tillkommer ytterligare ca 50 som ska placeras utomhus tillgängliga för alla, berättar Niklas Waldenström, Hjärtuppropets projektledare. Det innebär ökad hjärtsäkerhet eftersom bara 85 av 189 tidigare registrerade hjärtstartare visar sig vara tillgängliga dygnet runt. 

85 registrerade hjärtstartare visar sig vara tillgängliga dygnet runt i kommunerna Stenungsund, Tjörn och Orust (bild ovan).

De tre kommunerna i Bohuslän har ca 60 000 invånare (per 30 oktober 2022) och enligt det nationella Hjärtstartarregistret fanns 189 registrerade hjärtstartare i slutet av oktober. Nu ökar antalet varje vecka.

189 hjärtstartare finns registrerade i de tre kommunerna. Endast 85 av dessa är tillgängliga dygnet runt.

Erfarenheten säger oss att det sannolikt finns fler men oregistrerade hjärtstartare, säger Niklas Waldenström. Vi uppmanar nu också dom innehavarna att ta sitt ansvar så att alla vet var de livsviktiga hjärtstartarna finns om och när det inträffar ett plötsligt hjärtstopp. 

Lasse Kronér är en av arton ambassadörer i Hjärtuppropet tillsammans med Thomas Ravelli, Carola, Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Sven-Göran Eriksson, Jessica Andersson, Lena Apler med flera. 

Hjärtuppropets huvudsyften är att fler ska lära sig hjärt- lungräddning, att vi behöver fler hjärtstartare och att de ska sitta tillgängliga för alla. Hjärtuppropet lanserades i slutet av mars förra året och initiativtagare är Björn Jadeland, en f d ambulanssjuksköterska. 

Björn Jadeland, Hjärtuppropets initiativtagare och  f d ambulanssjuksköterska.

Om en månad till ”Alla Hjärtans Dag” ska allt vara klart i de här tre kommunerna, tillägger Lasse Kronér som själv gick HLR-utbildningen förra våren när han tackade ja till att bli ambassadör. 

FAKTA

Folkmängd enligt officiell statistik 30 oktober 2022 

Stenungssund     27 825 

Tjörn                       16 287 

Orust                      15 077 

Mediakontakt:

Niklas Waldenström
niklas.waldenstrom@hjartuppropet.se
+46 707 74 23 45